مشاوره حقوقی شرایط کار زنان در ایران
مشاوره حقوقی شرایط کار زنان در ایران
در این مقاله سعی می شود کاملترین توضیحات با بیانی ساده در دسترس شما عزیزان قرار گیرد.
زنان و موضوعات پیشه روی آنها در عرصه های مختلف جامعه همواره از موضوعات مطرح جهان بوده و اندیشمندان و متفکرین بسیاری سعی در حل و رفع این موانع داشته اند.
با توجه به این موضوع که ساختار بدنی زنان و میزان قدرت بدنی آنها با مردان متفاوت است و تجربه شرایط های خاصی مانند بارداری و شیردهی که در طول زندگی زنان رخ می دهد باعث شده تا قانونگذار و متصدیان قانون به فکر تبیین و تصویب قوانینی خاص برای بانوان بیفتند.
در ایران قانونگذار در قانون مدنی وظیفه تامین نیازهای زندگی و تامین اقتصادی خانواده را بر دوش مرد نهاده است ولی به موجب حق تملکی که قانونگذار برای بانوان در نظر گرفته شده، زنان می توانند با خواست خود دارای استقلال مالی کامل باشند و هیچ گونه وظیفه ای برای تامین نیازهای خانواده بر عهده آنان نمی باشد.
لازم به ذکر است که طبق قانون ایران تامین نفقه از سوی مرد دارای ضمانت اجرایی کیفری می باشد و در صورتی که مرد به هر دلیلی از پرداخت آن سرپیچی کند مجرم شناخته شده و از سه ماه تا یک سال حبس برای او در نظر گرفته می شود.
البته باید این نکته را نیز در نظر داشت که زنان برای اشتغال نیاز به رضایت همسر خود داشته و از انجام کاری که خلاف شئونات همسر وی به شمار برود منع می شود.
نظر قانون درباره کار زنان
همانطور که در بالاتر گفته شد ، قانونگذار قوانین و مقرراتی را برای حمایت از زنان تصویب نموده که به چندی از آنان می پردازیم:
الف) قانون کار
۱) ممنوعیت انجام کارهای سخت و زیان آور توسط زنان:
کلیه کارهای خطرناک، سخت و زیان آور و بیش از حد توان زنان ممنوع است.
حداکثر میزان جابجایی حمل بار توسط زنان ۲۰ کیلو گرم بوده و حمل و جابجایی اقلام برای زنان در طول بارداری و ده هفته پس از زایمان آنها ممنوع می باشد.
۲) ممنوعیت کار زنان در شب:
با توجه به شرایط ویژه زنان و حکم اخلاق ق مقرراتی برای ساعات کاری زنان در نظر گرفته شده؛ برای مثال می توان از مقررات بین المللی ای که برای زنان و عدم کار کردن آنها در شب در مشاغل خاص صنعتی و.. نام برد.
در قوانین ایران نیز در مورد ممنوعیت کار زنان در شب تنها در مشاغلی مانند کارهای صنعتی مورد قبول دانست.
۳) اعطای مرخصی بارداری به زنان باردار:
طبق قوانین بین المللی برای مرخصی بارداری زنان ۹۰ روز مشخص گردیده ولی در قوانین ایران این مرخصی به ۶ ماه افزایش پیدا کرده و با تصویبات جدیدی که طبق قانون تنظیم جمعیت خانواده در نظر گرفته شده این مدت به ۹ ماه افزایش پیدا کرده است.
۴) پرداخت غرامت دستمزد مدت بارداری:
طبق قانون مرخصی بارداری که به زنان باردار تعلق میگیرد جزو سوابق کاری آنان محسوب شده و سازمان تامین اجتماعی موظف به پرداخت غرامت دستمزد در این مدت به زنان می باشد.
۵) در مواردی که پزشک متخصص تشخیص خطر برای زنان باردار دهد کارفرما موظف به ارجاع کار سبک تر و مناسب تری به آنان می باشد.
۶) در کارگاه هایی که زنان مشغول به کارند مادران شیرده اجازه همراه آوردن کودک با خود تا ۲۴ ماهگی کودک و شیردهی به آنان را دارا می باشند.
ب) قانون اساسی
طبق اصل دهم قانون اساسی همه قوانین و مقررات و برنامه ریزی ها باید در جهت آسان نمودن فرآیند تشکیل خانواده، حفاظت از شئونات آن و پایداری روابط زن و مرد و فرزندان در حدود حقوق و اخلاق اسلامی باشد.
اصل سوم قانون اساسی دولت جمهوری اسلامی ایران را موظف به پاسداری از حقوق همه جانبه افراد و ایجاد امنیت غذایی برای همه و تساوی عموم مردم در برابر قانون را تامین نماید.
در اصل بیست قانون اساسی همه افراد ملت اعم از زن و مرد به طور یکسان در حمایت قانون قرار دارند و از همه حقوق انسانی ،سیاسی، اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی با رعایت موازین اسلام برخوردارند.
اصل بیست و یکم قانون اساسی به طور مستقیم به حقوق زنان می پردازد و طبق این ماده دولت موظف است حقوق زن را در تمام جهات با رعایت موازین اسلامی تضمین نماید.
بازنشستگی زنان در ایران
۱)طبق بند ۷۶ قانون تامین اجتماعی سن بازنشستگی زنان ۵۵ سال بوده و در این صورت اگر فرد بیمه بوده دارای حداقل ۲۰ سال سابقه پرداخت حقبیمه باشد می تواند اعلام بازنشستگی کند.
۲)همچنین زنانی که دارای ۱۰ سال سابقه بیمه و ۵۵ سال سن باشند بدون در نظر گرفتن ماده ۱۱۱ قانون تامین اجتماعی بازنشسته می شوند.
۳) زنان دارای ۳۰ ساله سابقه کار در صورتی که به ۴۵ سال سن رسیده باشند می توانند اعلام بازنشستگی کنند.
۴) بانوانی که سابقه ۳۵ سال پرداخت حق بیمه داشته باشند میتوانند بدون در نظر گرفتن سن خود تقاضای بازنشستگی نمایند.
مشاوره حقوقی شرایط کار زنان در ایران
در این گونه از پرونده ها به علت احتمال از بین رفتن حقوق زنان و بانوان توصیه اکید ما به بانوان عزیز، انجام مشاوره های حقوقی و عقد قرارداد حقوقی با وکلای مطرح در این زمینه می باشد.
مجموعه حقوقی عدل گو با در بر داشتن ده سال سابقه خدمت رسانی و پیگیری مسائل مختلف حقوقی از قبیل کیفری، خانواده ، ملکی، ثبتی و غیره، آماده عقد قرارداد و انجام مشاوره های حقوقی با شما عزیزان می باشد.
در صورت نیاز با شماره تماس های ذیل تماس حاصل فرمایید
1
آیا زنان برای اشتغال به اجازه ی همسر نیاز دارند؟
2
طبق قانون مدنی ایران، زنان برای اقدام به اشتغال در برخی از مشاغل که احتمال مخدوش شدن کانون خانواده در آن وجود دارد ، به اجازه ی همسر خود نیاز دارند؛ مشاغلی مانند مهمانداری هواپیما، مشاغلی که نیاز به ککار در شب دارند و…