تفسیر ماده 6 قانون مجازات اسلامی :
تفسیر ماده 6 قانون مجازات اسلامی: به جرایم مستخدمان دولت اعم از ایرانی یا غیر ایرانی که در رابطه با شغل خود در خارج از قلمرو حاکمیت ایران مرتکب شده اند و به جرایم مأموران سیاسی دیگر وابستگان دولت ایران که از مصونیت سیاسی برخوردارند طبق قوانین جمهوری اسلامی ایران رسیدگی می شود.
١. ماده ۶ ق.م.ا ۱۳۷۰ مقرر میداشت: «هر جرمی که اتباع بیگانه که در خدمت دولت جمهوری اسلامی ایران هستند و یا مستخدمان دولت به مناسبت شغل و وظیفه خود خارج از قلمرو حاکمیت جمهوری اسلامی ایران مرتکب می شوند و همچنین هر جرمی مأموران سیاسی و کنسولی و فرهنگی دولت ایران که از مصونیت سیاسی استفاده می کنند مرتکب گردند، طبق قوانین جزائی جمهوری اسلامی ایران مجازات می شوند.»
٢. ماده ۶ جدید تفاوت معنایی با ماده ۶ سابق ندارد بلکه عبارات تغییر کرده است.
٣. بند (د) ماده ۳ ق.م.ع ۵۲ مقرر مینمود: «جنحه یا جنایتی که مستخدمان دولت یا اتباع بیگانه که در خدمت دولت ایران هستند به مناسبت شغل و وظیفه خود مرتکب می شوند همچنین جنحه یا جنایت مأموران سیاسی کنسولی دولت ایران که از مصونیت سیاسی استفاده می کنند مشمول مقررات بند ج خواهد بود.»
۴. نوع خدمت و دائمی یا موقتی بودن آن و نوع جرم تأثیری در این صلاحیت ندارد اما جرم باید از سوی مستخدم باشد (هر نوع استخدامی و دارای هر نوع شغلی) و در حین خدمت باشد و مرتکب در زمانی که دارای رابطه استخدامی است مرتکب این جرم شده باشد. ظاهرا لازم نیست عمل ارتکابی در کشور محل وقوع نیز جرم باشد.
۵. مأموران سیاسی ایران بر اساس قراردادهای وین، در کشورهای خارجی از مصونیت سیاسی بهره مند هستند اما کشور خارجی تقاضای تعقیب آنان را از دولت جمهوری اسلامی می نماید. این حکم در مورد نمایندگان سیاسی کشورهای خارجی در ایران نیز وجود دارد.
۶. استنباطی که از این ماده صورت گرفته و مورد ایراد واقع شده، آن است که اگر مامور دولت که در خارج از خاک ایران مرتکب جرم شده، از مصونیت سیاسی استفاده کرده و مجازات نشده در ایران قابل مجازات است و به عبارت دیگر اگر از مصونیت استفاده نکرده و در خارج مرتکب جرم شده دیگر در ایران قابل مجازات نیست (آزمایش، زمینه های حقوق جزائی بین المللی در قانونگذاری ایران، ص ۱۳۲ به نقل از مصلایی، همان، ص ۲۸).
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.